21 februarie 2012

Amplificator audio 100W



        Amplificatoarele audio de mare putere sunt montaje construite cu scopul de a crea o putere acustică corespunzătoare într-un spaţiu dat. De obicei aceste spaţii sunt săli de spectacol, spaţii de divertisment, săli de clasă în şcoli şi facultăţi unde numărul persoanelor este destul de mare şi unde propria lor prezenţă creează un fond sonor de o anumită intensitate.Un amplificator destinat scopurilor enunţate poate fi realizat cu circuitul integrat TDA 7294, circuit în tehnologie DMOS, care poate debita o putere muzicală de 100W pe o incintă acustica de 4 sau 8 ohmi.Circuitul integrat TDA 7294 este de tip mono deci pentru realizarea unui sistem de sonorizare stereo sau mai complex, vor fi folosite un număr corespunzător de amplificatoare.
          Din datele de catalog se impune ca acest circuit să se alimenteze cu tensiune diferenţială la care se stabileşte ca valoare maximă 35V. Se va alimenta deci cu ±35 V atunci când sarcina are 8 ohmi, dar numai cu ±27V când sarcina are 4 ohmi.
În aceste situaţii se poate obţine puterea muzicală de 100W şt puterea medie în regim sinusoidal de 70W.
Curentul absorbit de la sursă este de 1,5A sau 2A funcţie de impedanţa sarcinii:   8   ohmi   sau   4   ohmi.   Acest amplificator este în zona montajelor de înaltă fidelitate,  notata  curent  HI-FI, fiindcă gama frecvenţelor reproduse este cuprinsă  între  20   Hz  şi  20   KHz cu distorsiuni sub 0,5% iar câştigul mediu W tensiune este de ordinul a 30 dB.La amplificator se regăsesc şi funcţiile STAND-BY respectiv MUTE.
              Aşa cum apare în schema electrică aceste funcţii se realizează automat la conectarea alimentării, deci practic nu se aud în difuzor zgomotele de tranziţie fiindcă constanta de timp decalează funcţionarea amplificatorului faţă de ajungerea la valoarea nominală a tensiunii de alimentare.
La oprire efectul muting este primul care acţionează fiindcă descărcarea condensatorului C3 se face prin D1 şi R5 iar în modul STAND-BY descarcă prin R6 condensatorul C4, iar R6 are valoarea mai mare ca R5


           Din graficul alăturat unde sunt prezentate valoric şi în timp semnale pe diverse aplicaţii şi pini se poate urmări şi înţelege mai exact corelarea funcţiilor STAND-BY şi MUTE cu tensiunea de alimentare şi apoi deducerea timpului propriu-zis de funcţionare a amplificatorului în condiţiile puse. 



      Schema electrică cu nominalizarea valorică şi numerică a componentelor poate fi regăsită pe desenul de plantare.Utilizatorul acestui amplificator de mare putere atunci când urmează să-l monteze într-o cutie, în incinta unor boxe sau în orice lanţ electroacustic va trebui să respecte recomandările din desenul de mai jos.
Oricum, nu folosiţi amplificatorul fără ca circuitul integrat sa fie plasat pe un radiator de căldură după cum nu se va conecta la sursa de alimentare fără ca aceasta să fie verificată dacă debitează o tensiune mai mică de ±35V.
Tensiuni mari de alimentare pot provoca distrugeri ireversibile acestui valoros montaj.
Aceste recomandări se regăsesc sintetic şi în tabelul caracteristicilor tehnice proprii ale amplificatorului.
Iubitorii de muzică simfonica pot găsi în acest montaj amplificatorul ce realizează dinamica unei audiţii HI-FI de la pianissimo la fortissimo.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu