23 februarie 2012

Amplificator 5W


In fig. 5.7 este prezentată schema electrică a unui amplificator de  audiofrecvenţă care livrează o putere nominală de 5 W . Performanţele montajului sînt următoarele : P = 5 W , Zi = 85 kΩ , Zs = 4 Ω (8 Ω), ∆f = 40 Hz - 16 kHz , Ui = 250 mV , S/N ≥ 70 dB , THD < 0,2% TID < 0,1% unde Zs este impedanţa de sarcină nominală.

       Semnalul de intrare se aplică prin intermediul condensatorului C2  etajului de intrare care conţine tranzistorul T1. Din colectorul lui T1 se preia direct un semnal electric amplificat aplicat tranzistorului T2, care constituie etajul pilot al montajului. Sursa de tensiune continuă destinată polarizării este realizată într-o configuraţie de tip superdiodă cu ajutorul tranzistorului T3. Etajul final, realizat în clasa AB, este format din tran- zistoarele T4, T6 şi T5, T7 amplasate într-un montaj de tipul super-G. Semnalul de ieşire se va aplica difuzorului (grupului de difuzoare din incinta acustică) prin intermediul lui C8.
Bucla de reacţie negativă formată din grupurile R7 C4 şi R5 C3 regle­mentează amplificarea generală a montajului. în vederea utilizării unei impedanţe de sarcină de 4 O sau 8 £2 pentru aceeaşi configuraţie a mon­tajului, s-au prevăzut valori diferite pentru unele componente electrice în vederea obţinerii aceleaşi puteri de 5 W în ambele cazuri .Valorile sunt prezentate în tabelul urmator :


După realizarea practică reglajele necesare constau în realizarea tensiunii cu valoarea UA / 2 măsurată în punctul M şi stabilirea valorii curentului de mers în gol. Reglajele se fac cu intrarea montajului pusă la masă şi impedanţă de sarcină (difuzorul) la ieşirea amplificatorului. Sta­bilirea punctului median de funcţionare (tensiunea măsurată în M) se face prin acţionarea potenţiometrului semireglabil R1. Stabilirea valorii curen­tului de mers în gol, I0 = 25 mA , se face acţionînd cursorul potenţiome- rului semireglabil R6. După efectuarea acestor reglaje se înlătură stra- pul de la intrarea montajului, iar amplificatorul este gata de funcţionare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu