09 martie 2012

Amplificator stereo si mono de audio frecventă cu TDA2822M


      Va prezint un nou kit - un amplificator de audio frecvenţă, în două variante, stereo sau mono, ce utilizează circuitul integrat TDA2822M. Acest amplificator se alimentează cu tensiune “foarte mică”, începând de la 1,8V.
în funcţie de mărimea tensiunii de alimentare, se folosesc difuzoare de impedanţe diferite, pentru a nu depăşi puterea disipată maximă admisă de circuitul integrat, conform datelor din tabelul 1. Având în vedere consumul redus de energie electrică, în stare de repaus (fără semnal la intrare) de circa 6mA, acest amplificator este foarte util în echipamen­tele portabile.
Acest amplificator, indiferent de variantă - stereo sau mono - prezintă o amplificare ridicată în tensiune, de 40dB. îm ambele versiuni prezentate în articolul de faţă, banda de trecere este de 50Hz..,22kHz, cu o abatere de ±1dB.
Amplificatorul stereo se poate folosi şi cu căşti duble (stereo) cu impedanţa de 16 plus 16Q (total 32Q).
Marele avantaj al acestor amplificatoare este că se pot alimenta cu o tensiune mică, de exemplu de la două baterii R6. Dacă acestea se vor descărca, ajungând la o tensiune-sumă de 1,8V, amplificatorul va funcţiona în continuare corect, fără distor­siuni.
Circuitul integrat TDA2822M conţine două amplificatoare identice într-o singură capsulă. în figura 2a este prezentată varianta stereo care conţine, de fapt, două amplificatoare identice, independente. Intrarea primului canal se face la bornele K7 şi K8, iar celui de-al doilea canal - la K10 şi K9. Ieşirea primului canal este la bornele K2 şi K1, iar a celuilalt la K5 şi K6. Alimentarea cu energie electrică se face la bornele K3(+) şi K4(-).


Figura 2b reprezintă schema electrică a variantei mono. Se observă că cele 2 amplificatoare funcţionează în contratimp. Intrarea la primul amplificator se face pe poarta neinversoare (pin 7), iar la cel de-al doilea - pe poarta inversoare (pin 5) cu ajutorul capacităţilor C10 şi C11.Dacă la varianta stereo se folosesc la ieşiri capacităţi de separare a componentei continue (condensatoarele C8 şi C9), la varianta mono, cuplarea rezistenţei de sarcină se face direct pe cele două ieşiri.



Grupurile de rezistoare - condensatoare R1C1 şi R2C2 conectate direct pe cele 2 ieşiri, au rolul de a împiedica eventualele 
oscilaţii parazite de înaltă frecvenţă, având în vedere că frecvenţa maximă de lucru a amplificatoarelor este de 120kHz.
Desenul cablajului imprimat la scara 1:1 este prezentat în figura 3 şi este valabil pentru ambele variante de amplificator - stereo sau mono. Modul de amplasare a componentelor electronice este prezentat în figura 4. Pentru varianta stereo nu se vor planta condensatoarele C10 (10pF) şi C11 (10nF).
Pentru varianta mono nu se plantează con­densatoarele de trecere C8 şi C9. în lo- c u I
acestora se vor face ştrapuri (pe desen sunt menţionate punctat). De asemenea, se va exclude rezistorul R4 (47kQ), iar în locul acestuia se va face ştrap. Condensatorul C4 (1,5pF) nu se montează. Tot pentru varianta mono se plantează con­densatoarele C10 şi C11, care nu se folo­sesc în varianta stereo.Intrarea se va face la bornele K7 şi K8, iar sarcina se conectează între bornele K2 şi K5.In locul ştrapurilor se pot folosi rezistoare cu rezistenţa electrică zero. în acest mod aspectul montajului va fi mai “artistic”.Alimentarea cu energie electrică pentru ambele variante se face la bor­nele K3 şi K4. Dacă montarea cablajului im­primat este corectă (atenţie la componentele polarizate!), montajul nu nece­sită nici un reglaj.Trebuie acordată mare atenţie la valorile menţionate în tabelul 1. De exemplu: dacă folosiţi un difuzor cu impedanţa de 8fi, pentru varianta mono, tensiunea de alimentare nu trebuie să fie mai mare de 6V, iar pentru 4fi de 4,5V. Nu se recomandă a se fo­losi variantele extre­me .


Sursa : Conex Club nr.74/2005

Un comentariu: