22 februarie 2012

Amplificator audio 2x15W


      
      Circuitul integrat TDA2005 este un amplificator audio de putere, stereo, ce funcţionează în clasa B, proiectat   special   pentru    aplicaţii    la    radio-casetofoanele auto: booster de putere. Circuitul are o capabilitate în curent de până la 3,5A şi poate funcţiona bine pe o sarcină a cărei impedanţă coboară până la 1,6Ω  (în   aplicaţiile  stereo)  obţinându-se  o  putere muzicală mai mare de 20W (configuraţia în punte). Se prezintă într-o capsulă MULTIWATT, configuraţia pinilor fiind oferită în figura 2.
TDA2005 dispune de un sistem de protecţie la scurtcircuit al ieşirilor la masă, la supratensiuni de scurtă durată, la sarcini preponderent inductive şi la supratemperatura cip-ului provocată fie de o suprasarcină la ieşire, fie de o răcire incorectă a acestuia. Tensiunea maximă până la care poate lucra circuitul integrat este 18V.
        În diagrama din figura 3 este prezentat cum variază puterea disipată de circuit funcţie de modul de răcire - temperatură ambiantă, având ca parametru rezistenţa termică capsulă-radiator. Aceasta va ajuta la alegerea corectă a radiatorului de răcire.




      Propunem spre realizare practică un amplificator stereo ce oferă o putere muzicală de 15W pe sarcină de 2Ω, cu distorsiuni maxime de 10%, realizat cu TDA2005. Schema electrică de principiu este prezentată în figura 1.
Principalele caracteristici tehnice ale amplificatorului sunt oferite în tabel. Banda de frecvenţă reprodusă la 3dB este situată în gama 50Hz...15kHz, iar curentul absorbit de la sursa de alimentare este tipic 2,2A.Amplificatorul poate funcţiona şi cu putere redusă de 9W pe o sarcină de 4Ω/canal.
       Intrările de semnal se regăsesc la pinii 5 şi, respectiv 1, semnalul de audiofrecvenţă aplicându-se prin intermediul condensatoarelor C1, respectiv C2 cu valoarea de 4,7µF. Ieşirile de semnal sunt la pinii 8 şi 10 (grupurile R6-C8 şi R7-C9 preîntâmpină oscilaţiile), difuzoarele cuplându-se la aceştia prin intermediul unor condensatoare de mare capacitate: 2200µF(C12 şi C10).


         Calea de reacţie negativă este realizată cu R2, R3 şi C5 pe un canal, respectiv R4, R5 şi C7 pe celălalt. Amplificarea în tensiune se poate modifica pe fiecare canal conform relaţiilor:
Au1 = 1 + R2/R3
Au2 = 1 + R4/R5
         În cazul unei amplificări mari există pericolul de a apare oscilaţii care duc la distrugerea circuitului integrat TDA2005. De aceea se recomandă să nu se mărească exagerat valoarea amplificării.
La intrare semnalul audio trebuie să aibă valoarea de 120mVet pentru RL = 2Ω sau 140mVet pentru RL = 4Ω. Toate rezistoarele sunt de 0,25W cu excepţia lui R6 şi R7 care sunt de 0,5W. 



        Desenul circuitului imprimat este prezentat în figura 4, iar cel de amplasare a componentelor în figura 5.
Montajul se alimentează cu tensiune continuă (obligatoriu foarte bine filtrată) curpinsă în intervalul 12...18V, condensatorul C11 eliminând perturbaţiile de mare frecvenţă. Grupul R1-C3, conectat la pinul 3 al circuitului integrat, filtrează suplimentar tensiunea de alimentare a etajelor de semnal mic (a preamplificatoarelor de la intrare).






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu