26 februarie 2012

Masurarea defasajului dintre tensiune si curent


Circuitul permite măsurarea defazajului dintre tensiune şi curent (pe o sarcină alimentată la reţeaua de curent alternativ) ori facilitează identificarea tipului de sarcină: rezistivă sau inductivă ori capacitivă (reactivă).
De remarcat că sarcina este alimentată prin diodele D6-D8 şi Dl, care au rol şi de senzor de curent. Aceste diode se aleg funcţie de curentul ce parcurge sarcina (seria 1 N_). Dacă curentul este pozitiv, D6 şi D8 conduc şi activează optocuplorul IS02, care generează la ieşire un semnal dreptunghiular, OUTi, ce marchează trecerea prin zero a tensiunii reţelei - aşa numita detecţie de zero (ZCD).
Cu SW1 în poziţia 3, D1, D2 şi R2 alimentează în acelaşi mod optocuplorul ISOI, oferind un semnal OUTv, care marchează de asemenea, trecerea teniunii prin zero! Semna­lele OUTv şi OUTi pot comanda un numărător (timer) tip start-stop sau un |jC ce va calcula timpul dintre trecerile prin zero, respectiv defa­zajul tensiune-curent, U-l.
Cu SW1 în poziţia 1 se poate identifica tipul sarcinii, astfel: OUTv este un semnal cu factor de umplere variabil; 50% denotă o sarcină pur rezistivă, 75% reactivă. Ieşirea OUTdc oferă semnal în tensiune corespunzător celor expri­mate mai sus: 0.5xVcc pentru sarcină rezistivă, 0.75xVcc pentru reactivă (OUTdc=Vcc fără sar­cină la ieşire). 

Sursa : J. Firestone, Germania, în EDN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu