Pagini

22 februarie 2012

Preamplificator pentru microfon



    


    Preamplificatorul pentru microfon prezentat în fig. 2.1 îndeplineşte toate cerinţele de amplificare liniară a unui semnal electric de nivel mic (de ordinul milivolţilor) în întreaga bandă de audiofrecvenţă, cu distor­siuni minime, avînd concomitent un raport semnal/zgomot foarte bun.
 Per­formanţele preamplificatorului:
            impedanţa de intrare Zi = 150 kOhmi;
            impedanţa de ieşire Ze = 1 kOhmi;
            amplificarea în banda audio A = 40 dB ;
            tensiunea de intrare Ui = 0,7 mV;
            banda de frecvenţă deltaf = 16 Hz - 20 kHz;
            caracteristica de transfer liniară;
            raport semnal-zgomot S/N > 70 dB ;
            distorsiuni armonice totale THD < 0,2% ;
            distorsiuni de intermodulaţie T1D < 0,6%.


            Evaluînd cerinţele menţi­onat  anterior pentru orice pmunplificator, s-a ales o sche­mă electrică bazată pe utiliza­rea unui amplificator de tensi­une de tip dublet. Semnalul de intrare provenit de la microfon se aplică la intrarea preamplifi­catorului prin intermediul con­densatorului C1, în baza tran­zistorului T1.
Polarizarea dubletului T1 T2, realizată de grupul R6 R3, asigură, odată cu adaptarea de- impedanţă mierofon-montaj, şi funcţionarea într-o gamă largă, de temperaturi. Semnalul elec­tric amplificat de TI este pre­luat din colectorul acestuia şi aplicat galvanic In bata tranzistorului Ţ&. Acest cuplaj asigură, alături de o liniaritate foarte bună în ceea ce priveşte banda de frecvenţe audio, păstrarea unor coeficienţi TED şi TID minimi.                          Amplificarea generală a montajului este determinată de raportul R4/R2. Semnalul amplificat de T2 este transmis la ieşirea montajului prin inter­mediul grupului C4 R8. Grupul R7 C2 a fost prevăzut pentru un filtraje suplimentar al tensiunii de alimentare a lui T1, în scopul optimizării rapor- tului general semnal-zgomot al montajului.
            Pentru realizarea practică se folosesc componente electrice de cea mai bună calitate (rezistenţe cu peliculă metalică, condensatoare eu tantal etc.). Obligatoriu, montajul se ecranează iar conexiunile galvanice de la intrare şi de la ieşire se realizează folosind conductori ecranaţi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu