Pagini

25 februarie 2012

Comutator actionat de lumina

Comutatorul electronic acţionat de lumină este un dispozitiv elec­tronic uzual în echipamentele de automatizări, sisteme de securitate, numă­rătoare electronice, telecomenzi diverse, etc. Este foarte sensibil la lumină, răs­punde rapid la variaţiile acesteia şi prezintă fiabilitate în utilizare.Principiu de funcitonare : comutatorul electronic este actionat de valoarea intenistatii luminii ce excita un fotorezistor.
Montajul utilizează un fotorezistor (LDR - Light Dependent Resistor) ca traductor, LDR care determină valoarea tensiunii de prag (de comutare) din baza tranzistorului.

Rezistorul notat R7, conectat în serie cu LDR, prin poziţia cursorului său, determină pragul de acţionare la lumină, al releului, deci sensibilitatea comutatorului electronic.  Potenţialul din nodul electric LDR-R7, preluat de baza lui TR2 prin R1, funcţie de valoarea tensiunii, comandă on sau off tranzistorul respectiv. Din colectorul lui TR2 este comandat TR1. Topologic (elec­tric) analizând, ansamblul TR2-TR1 for­mează un comutator cu histerezis, care face ca acţionările releului să nu fie inter­mitente concomitent cu micile variaţii ale intensităţii luminoase, în jurul pragului (reglat din R7).Reglajul sensibilităţii dorite se face la lumină / întuneric, la pragul dorit, mane­vrând cursorul lui R7.LDR poate fi un fotorezistor din seria VT_ (cu valoare de 4k7...100k) .
Date tehince :
-tensiunea de alimentare 9 pana la 12 Vcc
-curent maxim consumat 50mA
-sensibilitate reglabila
Schema si Cablajul 


Un comentariu:

  1. În ansamblu schema are multe neajunsuri din pricina proiectării defectuoase chiar dacă funcţionează la limită. De exemplu: R3, R6 sunt inutile(se foloseau odată doar la tranzistoarele cu germaniu), C1 nu are ce căuta în baza TR3, iar R2 nu e bine să aibe aceiaşi valoare ca R4 şi R5.

    RăspundețiȘtergere