Constructorii amatori pot echipa propriul autoturism cu un sistem audio performant realizat pe scheletul amplificatorului de putere integrat TDA7384, conceput de SGS-Thomson Microelectronics (ST) pentru generarea de puteri audio maxime la tensiune de alimentare joasă, respectiv 14,4V, atât cât poate oferi maxim, în condiţii normale un acumulator pentru autoturism. Sunt disponibile patru canale de ieşire care pot debita fiecare maxim 35W pe sarcini de 4Ω.Realizat într-o tehnologie nouă la vremea respectivă (anul 1997), în ..clasa AB de funcţionare şi ambalat într-o capsulă Flexiwatt cu 25 de pini, TDA7384 este un amplificator audio de putere cu patru canale, ce nu necesită condensator de bootstrap, şi care poate debita în sarcină o putere considerabilă (maxim 4 x 35W/4Ω, conform normelor EIAJ), alimentat la tensiuni joase, de la surse care au o capabilitate în curent foarte mare (cum sunt bateriile de acumulatori).
Producătorul l-a recomandat special pentru utilizarea în echipamentele audio performante ce dotează autoturismele.
Dintre performanţele lui TDA7384 se enumeră:
- puterea de ieşire: 4x25W/4 Ω măsurată la 14,4V tensiune alimentare, frecvenţă de 1kHz şi distorsiuni, THD, de 10% sau 4x21 W/4 Ω măsurată la 13,2V tensiune alimentare, frecvenţă de 1 kHz şi THD de 10% maxim;
- distorsiuni reduse, zgomot la ieşire mic;
- funcţii de stand-by şi muting;
- auto-muting la scăderea peste un anumit prag al tensiunii de alimentare;
- câştig fix de 26dB;
- fără componente externe pentru compensare sau bootstrap .
Producătorul a acordat o atenţie deosebită acestui produs şi în ceea ce priveşte protecţiile necesare unui amplificator audio (accidentale în funcţionare sau din vina operatorului):
- protecţie la scurtcircuit la masă sau la alimentare ori pe ieşiri;
- protecţie la sarcini foarte inductive;
- limitare termică;
- protecţie la supratensiune sau la o buclă de masă deschisă accidental;
- protecţie la conectarea inversă a tensiunii
de alimentare;
- protecţie ESD (la descărcări electrostatice).
Puterea de ieşire, cele patru canele de care dispune şi funcţiile enumerate mai sus, fac din TDA7384 o bijuterie electronică, pe care o recomandăm constructorilor electronişti.
în figura 1 se prezintă schema internă bloc (funcţională) a circuitului TDA7384, precum şi modul primar de utilizare.
Intrările circuitului pot suporta semnale tranzitorii, accidentale, cu vârfuri de maxim ±8kV, fără a se produce defecte, descărcarea realizându-se la masă.
Cele patru condensatoare de pe intrări, de 0,1 pF, asigură o bandă de frecvenţă reprodusă largă, în partea de jos frecvenţa de tăiere fiind 16Hz. Intrările stand-by (ST-BY) şi MUTE sunt compatibile cu semnale logice CMOS. Dacă nu sunt utilizate, este permisă conectarea acestora la bara de alimentare. în lipsa unor semnale pure CMOS sau provenite de la un sistem cu microcontroler, se pot utiliza formatoare clasice cu tranzistoare şi celule RC care să prevină audiţia semnalelor parazite de comutare în difuzoare. Curentul prin pinul 22 este de cca. 10pA; un grup RC de integrare, cu R până la 70k Ω şi C de 1pF asigură o comutare reuşită. Valoarea recomandată pentru R este de 47kΩ
La pinul ST-BY, rezistorul R trebuie să fie 10k Ω , iar C de aceaşi valoare, 1pF.
Pragul de comutare în aceste funcţii revenire de 3,5V (comutare cu histerezis). Funcţia automating la scăderea tensiunii de alimentare se realizează sub 7,6V.
Probabil cititorii au remarcat numărul foarte redus de componete externe; acestea se rezumă practic la condensatoarele de filtare a tensiunii de alimentare şi la cele de pe intrări. Producătorul a minimizat la maxim utilizarea componentelor externe!
In tabelul 1 se prezintă sintetizat câteva caracteristici din foile de catalog ale lui TDA7384.
în figura 2 se prezintă semnificaţia tuturor pinilor acestui circuit integrat la capsula sa (vedere de sus).
Rezistenţa termică joncţiune - capsulă este de 1°C/W.
Tensiunea maximă de alimentare este de 18V şi sunt permise vârfuri accidentale de 50V. Curentul de ieşire: 4,5A, cel accidental max. 5,5A. Puterea dispată de capsulă: 80W.
In încheiere prezentăm un amplificator audio realizat în kit cu TDA7384 de firma poloneză AVT şi prezentat în revista de profil Elektronika Praktyczna în numărul 8/98.
în această aplicaţie se regăsesc toate aspectele tehnice şi practice subliniate mai sus.
Se recomandă a se utiliza condensatoare de foarte bună calitate, cu tensiunea de lucru mai mare de 25V. La intrări se utilizează conectoare RCA. Un radiator de răcire din aluminiu, cu rezistenţa termică sub 1°C/W, se va ataşa ambazei lui TDA7384.
Tensiunea de alimentare tipică este de 12...14,4V caz în care se pot obţine pe fiecare canal 21W la THD foarte redus. Puterea maximă poate depăşi 25W.
Sursa : Conex Club , nr.74